2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Vientiane - Hanoi

Kadangi daugiau nei para laiko buvau vienintelis baltasis sausakimsame autobuse su kruva reksmingu azijieciu, tai noriu islieti siek tiek sveikos kritikos susikaupusios per pastaraji menesi.
Kulturingomis sias tautas butu sunku pavadinti. Bent jau europiecio akimis. Mesti siuksles tiesiog ten kur stovi cia yra norma. Nepatiko kasnis is sriubos - meti tiesiai po kojom ant grindu. Tuscius butelius - pro automobilio langa. Nori nusispjaut - spjauni po savim, nesvarbu, kad tuo metu esi autobuse ar kokioj uzeigoj. Moterims tai irgi tinka. Galit isivaizduoti kaip cia atrodo pakeles, nors ir namu kiemai ne ka geresni, toks jausmas, kad visi tempia i namus viska ka panesa.
Tokio dalyko, kaip asmenine erdve, jie irgi nelabai supranta. Glaustytis, stumdytis, ciupineti zmogu ar jo daiktus, pusti dumus i veida, koseti ir ciaudeti neprisidengus - viskas cia normalu.
Nemaciau kad cia kas nors kur nors tvarkingai stovetu eileje. Visi griuna kruvon, stumdosi, lipa per galvas ir nuolat kazka rekauja. Ir ne prie duonos gi - tiesiog kad antspauda pasieny gaut.
Nezinau kaip jie vieni su kitais elgiasi, bet uzsieniecius stengiasi apmauti kiekvienam zingsnyje. Kad kainas uzsikelia velniai nemate, galima nusideret. Bet jei bandysi atsiskaityt ne vietine valiuta, tai toki kursa uzgiedos, kad mazai nepasirodys. Kai parodai, kad tokie bajeriai neisdegs, nusileidzia, bet jokio gedos jausmo del to nejaucia. Apgaudineja net pareigunai - uz antspaudo uzdejima vietnamieciams turejau duoti doleri. Aisku vienintelis is viso autobuso.
Labai keista, kad angliskai labai prastai arba isvis nekalba net ir tie kurie tiesiogiai uzdarbiauja is turistu. Tailande dar buvo truputi geriau, o Laose visai prastai. Gestu kalba irgi negelbeja. Alias ko gero visiskai neturetu paklausos Azijoj. Gali lakstyt po kiema plasnodamas rankom ir kudakuodamas, bet jie vistiek nesupranta ko tu nori, o patys pavaizduot ne nesistengia, burbuliuoja savo dainele ir tiek. Nu bet cia jau ju beda, nesugeba paaiskinti ka jie ten puode verda, tai ir lieka be kliento. Taksistai kiekvienam zingsny siulo "Hello Tuk tuk", bet pasakyti kainos anglidkai nesugeba. Mirk is juoko :)
Dar viena bendra ju visu liga - geografinis debilizmas. Ir as cia ne Lietuvos nezinojima turiu omeny. Keliaudamas motoroleriu ne karta turejau pasiklausti kelio. Stengiausi pasirinkti tokius pacius ratuotus vietinius patarejus, bet kai pakisdavau jiems ju kaimo zemelapi su 3 gatvem ir paklausdavau kaip nuvaziuoti iki gretimo kaimo ar krioklio, dazniausiai ju veido israiska budavo tokia lyg as jiems zvaigzdelapi buciau pakises ir paprases Kentauro Alfa parodyt.
Uch, na va, issiliejau, dabar palengvejo, galiu dar viena menesiuka nieko nenuzudes keliauti. Nera cia jau viskas taip blogai, tiesiog viskas kiek kitaip. Bet juk del sito "kitaip" as cia ir vaziavau :)
Linkejimai is Hanojaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą